Τρίτη 10 Απριλίου 2012

ΤΟ ΜΕΛΙ ΣΤΗΝ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΑ

Η ΙΣΤΟΡΊΑ ΤΟΥ ΜΕΛΙΟΥ: Η μέλισσα εμφανίστηκε στον πλανήτη μας Τριτογενή περιόδο στην αρχή της Καινοζωικής εποχής. Άρα 65 εκατομμύρια χρόνια πριν την εμφάνιση
του ανθρώπου.Υποθέτουμε ότι μαζί με το μέλισσα εμφανίστηκε και το μέλι, συμπεραίνουμε ότι το μέλι μέχρι 16 μ.Χ. αιώνα ήταν το μόνο ζαχαρώδες τρόφιμο. Στην αρχαία Ελλάδα το μέλι,το κερί κατείχαν μια σημαντική θέση.Ο Όμηρος και ο Ησίοδος αναφέρουν για άγρια μελίσσια σε σπηλιές και σε δέντρα.Υπάρχουν 41 και άλλα ονόματα δοχείων για τη φύλαξη ή μεταφορά του μελιού, συμπεραίνοντας ότι το εμπόριο μελιού πέρασε σε μια ανθηρή και κερδοφόρα φάση. Έμμεσα μπορούμε να οδηγηθούμε στο ίδιο συμπέρασμα από τα πάμπολλα νομίσματα που έχουν βρεθεί και απεικονίζουν με διάφορους τρόπους μέλισσες, στις αρχές του 4ου αιώνα π.Χ. Νομίσματα με απεικόνιση μελισσών έχουμε ακόμη στην Κρήτη, στην Κέα, στην Έφεσο και στην Σικελία. Ονόματα μελιού και παρασκευασμάτων με μέλι υπήρχαν γύρω στα 50.
Οι μελισσοκόμοι ήταν υποχρεωμένοι να τοποθετούν τα μελίσσια τους 100 μέτρα μακριά ο ένας από τον άλλο, ώστε να μην υπάρχουν αμφιβολίες σχετικά με την κυριότητα των σμηνών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου